Mach1 og Cobra:

Mustang Mach 1 tilbake
border=0
Terje Ringen - BilNorge     www.bilnorge.no 10/04-2002 14:38
border=0
38 år etter at den originale Mustang debuterte i New York, står en splitter ny Mach 1 igjen på scenen. Mange trekk fra originalen er opprettholdt.

 
Lenker :
Mustang Mach 1 ble presentert som konseptbil i 1968 og året etter ble den kåret til markedets raskeste 4-seters produksjonsbil av magasinet Car Life. Det helt spesielle med den bilen var at scoopet på panseret vibrerte selv når den gikk på tomgang. Dette er en av detaljene som er gjenskapt på nykommeren som nå skal produseres i et begrenset opplag.

2003-utgaven av Mustang Mach 1 får drøyt 300 hester og 400 Newtonmeter fra sin 4,6-liters V8 motor. Den får styling-detaljer fra originalen, noe som i tillegg til scoopet inkluderer spesielle seter og 17-tommers ”Magnum 500” lettmetallfelger.

Innvendig skiller de flettede lærsetene Mach 1 ut fra sine slektninger. Pedalene er utført i børstet aluminium og instrumentene har en viss retrolook

Du kan velge mellom 5-trinns manuell eller 4-trinns automatkasse. Bakkekontakten besørges av Goodyear dekk i dimensjon 245/45-ZR17. Bilen er senket med en halv tomme sammenlignet med GT-utgaven.

Utvalget i lakkfarger består av Oxford White, Black, Torch Red, Zinc Yellow, Azure Blue og Dark Shadow Grey med en dash klarlakk ytterst.

Rundt 160.000 Mustanger bygger Ford hvert år, og for å understreke eksklusiviteten til Mach 1 begrenser de opplaget av denne til 6.500 enheter. De første er leveringsklare utpå høsten en gang.


mach1_1.jpeg (37338 byte)     

 
Den giftigste fra Ford    Av Terje Ringen – bilnorge.no
border=0
27/12-2000 14:26
border=0
Etter et års fravær kommer nå Ford tilbake med sin spesialutgave, SVT Mustang Cobra. En potent ”folke-racer” som tar opp konkurransen mot de fleste.

 
Etter en del tekniske problemer med 1999-modellen bestemte Ford seg for ikke å lansere noen 2000-modell av den populære (spesielt på det amerikanske markedet) sportsbilen. Men nå er den lanseringsklar for et entusiastisk publikum. SVT Mustang Cobra er utstyrt med en potent 4,6-liters V8’er som leverer 320hk ved 6000 o/min. Motoren er for øvrig satt sammen for hånd ved Romeo Engine Plant i Michigan. Team av to og to arbeidere har som sin siste oppgave å feste en signaturplate med sine navn banket inn på cam-dekslet.

Traction med Power Start
Automatgear hører ikke hjemme på en Cobra, så den er utstyrt med en Tremec 5-trinns manuell kasse. Traction control er etter hvert blitt standard – selv på sportsbiler. Men selvsagt ikke den typen som gjør at motoren sier putre-putre når du tråkker litt for hardt på gasspedalen. ”Power Start” kaller Ford systemet sitt, som gjør at du gjerne får ta av med fullt hjulspinn så lenge det går rett frem. Begynner bilen å skli sidelengs trer systemet i funksjon. Selvsagt kan det også slås av når du vil kjøre virkelig aktivt.

I motsetning til Mustang V6 og GT modellene med stiv bakaksel, er Cobra utstyrt med et unikt uavhengig oppheng med betegnelsen IRS. Systemet gir bedre veigrep og styreegenskaper enn standard bakakselen.

Raffinerte detaljer
Ekstreriørt er det de små detaljene som skiller Cobra’en fra sine mer moderate søsken med V6-motorer. Sett forfra har den et spesielt panser, runde ekstralykter og store luftinntak. Baklyktene er tredelt og de to eksosrørene er selvsagt forkrommet. En stor Cobra logo på bakfangeren gjør at de du passerer på landeveien vet hva de har å bryne seg på, og for å sette prikken over i’en kan du som ekstrautstyr få montert en bakspoiler. Både panser og bagasjelokk er produsert i kompositt materialer for å holde vekten nede.

Også interiøret bærer preg av bilens sporty egenskaper. Setene er utført i lær og alcantra stoff og gir solid sidestøtte. Selvsagt med en kobra-slange brodert inn i ryggen. Førersetet har elektrisk justering som standard. Også rattet og gearkulen er kledd med lær. Av øvrig utstyr nevner vi elektrisk styrte vinduer, trådløs og nøkkelfri styring av sentrallås inkludert Ford SecuriLock passivt sikkerhetssystem mot biltyver som måtte fristes til å ”låne” doningen. For øvrig har Cobra cruise-control, et nyutviklet audiosystem med CD-skifter og manuell air-condition.

Fargevalget for lakken består av Oxford hvit, sort, laser-rød, Performance-rød, True Blue, sølv, mineral-grå og sink-gul. Alle med noen lag klarlakk ytterst.

Viktig for sikkerheten: håndtak i bagasjerommet
Selvsagt har også en 2001-modell stor fokus på sikkerhet. Det skulle være unødvendig å nevne belte-påminnere og et antall airbags, men en helt ny finesse som mange helt sikkert vil sette pris på er at koffertlokket er utstyrt med et innvendig, selvlysende håndtak som i følge Ford kan benyttes av ”alle” som blir stengt inne i bagasjerommet for enkelt å ta seg ut igjen. Litt trist egentlig, for det gjør nok bilen lite egnet for amerikanske gangsterfilmer.

 

En Mustang GT er også nært forestående. Men selv om denne har et vel så heftig utseende som Cobra, bedrar skinnet. For GT-utgaven er ”bare” utstyrt med en tradisjonell V6 som yter 275hk.

 

Cobra.jpeg (28725 byte)             cobra2.jpeg (26628 byte)        cobra3.jpeg (22807 byte)