13 Tips for trygg vinterlagring

1)
Vask og voks den for å beskytte lakken. Glem for all del ikke å spyle skikkelig under skjermbuene og andre steder for å få bort veistøv og annet som kan holde fuktighet og forårsake rust. Bruk gjerne litt tid til også å stikke opp og renske ut av dreneringshull i karosseriet.

Vask og voks øyenstenen for å beskytte lakken
 
.
2)

Bytt olje og oljefilter. Gammel olje er forurenset med syrer som et resultat av forbrenningsprosessen, noe som kan "spise" i stykker myke lagre inne i motoren dersom den får forbli i motoren over tid

 

3)

Hell en teskje olje ned i hver sylinder, dra deretter motoren rundt på starteren noen runder med ledningen fra coilen til fordeleren fjernet, og chokespjellene fullt åpne. Dette vil sørge for at sylinderveggene er oljet inn og forhindre rust

 
Ha i en teskje olje i hver sylinder for å gi den et beskyttende lag.

 
   4)
Fyll på en kanne med kondensfjerner hvis du bare skal ha bilen stående over vinteren. Dersom den skal stå lenge bør du tømme bensintanken og blåse tørt tilførsels slanger og -rør. Gammel bensin kan levre seg og klistre igjen forgasseren og ventilstyringer og gjennom dette forårsake relativt store problemer
.
5)
Ta ut batteriet ditt og, dersom du ikke har gjort det på en stund, sjekk væskenivå /syrevekt før du lader det helt fullt. Sett batteriet på en hylle og ikke på et betonggulv eller lignende, der det vil lade seg hurtigere ut på grunn av fuktighet.

Ta ut og lad opp batteriet ditt for lang levetid.

 

6)

Start eller i det minste drei rundt motoren en gang i måneden slik at ventilfjærene ikke står presset sammen på samme sted over lengre tid. Dette kan forårsake at noen av ventilene blir permanent kortere
.
   


7)

Jekk opp bilen og sett den på bukker for å avlaste fjærene og hjulene.
 

På stødige bukker står bilen bra.
.


Ta av radiatorlokket for å la fuktigheten slippe ut.
8)
Dersom du bare skal lagre bilen for en kort periode, bør du bytte kjølevæske for å forhindre rust.

Skal du lagre for en lengre periode bør du imidlertid tømme hele kjølesystemet, inklusiv blokka, for så å la det stå å tørke ut med radiatorlokket av. Trykkluft er et godt hjelpemiddel for å få ut all væsken.

9)
Hvis bilen din har manuell girkasse, sett en trekloss i spenn mot clutchpedalen, slik at selve clutchen holdes unna svinghjulet. Ved å gjøre detteunngår du at de to setter seg fast i hverandre til det blir på tjide å kjøre bilen igjen: Gjør ikke dette hvis du har bil utstyrt med hydraulisk clutch, da dette vil sette ekstra trykk i systemet.
 
 
  10)
Sett inn et par skåler med bakepulver på gulvet inne i bilen for å suge opp fuktighet og lukt. Det finnes et spesielt pulver som gjør dette også, men det er dyrt og gjør akkurat den samme nytten som bakepulver.
   
11)
Tre over en plastpose over henholdsvis eksosrør og forgasser for å holde fuktighet ute.
 
   
  12)
Lagre bilen din innendørs, fortrinnsvis et sted med betonggulv for å forhindre rust. Dekk den til med etn skikkelig 4-lags presenning som beskytter mot luftforrurensing og støv uten å ripe.
   
13)
Smør opp alle smørenipler i forstilling og mellomaksel, gå ellers over alle bevegelige deler med en boks CRC eller lignende vidundermiddel.
 
Det var det! Nå kan du sette deg godt til rette i sofaen og vite at bilen din vil ha det godt fram til det er på tide å ta den fram igjen.

 

  • Inspirasjon til disse sidene er hentet fra: http://www.myclassiccar.com
  • For flere restaureringstips gå hit!